Interaktiva Övningsprov Lösningar Gamla Högskoleprov Matematiken på Högskoleprovet Ordlista/Dictionary Tips och Strategier Om Högskoleprovet Frågor och Svar - FAQ
Förbered dig till Högskoleprovet på AllaRätt.nu och nå Drömutbildningen!
studentmössa vit liten

Provdagen på Högskoleprovet

Sammanfattning Provdagen på Högskoleprovet

Förbered dig till Provdagen på Högskoleprovet

Provdagen på Högskoleprovet

Provdagen är här och nu gäller det att få ut allt jobb du lagt ner på förberedelserna! Lär dig de smarta tipsen som gör skillnad.

Förbered dig genom att göra gamla prov och interaktiva övningsprov. Gör dessa på tid. Vad är du bra på? Vad behöver du förbättra? Läs frågan noga. Får du reda på något? Exakt vad söks? Vissa uppgifter kan du känna igen från tidigare högskoleprov och på ORD-delen händer det att samma uppgift återkommer från tidigare prov, men inte på den kvantitativa delen.

Det här händer på provdagen på Högskoleprovet

Då du anmält dig till högskoleprovet får du ett email veckan innan provet. Du kan också logga in på hogskoleprov.nu för att ta del av kallelsen. Här får du uppgifter om allt som gäller. Tid, plats och regler. Det är viktigt att du passar tiden då du inte blir insläppt i provlokalen om du är sen. Det är inte tillåtet att lämna provlokalen efter att provtiden startat, så kom ihåg att gå på toaletten innan eller under rasterna på provdagen.

Innan varje provpass ges en introduktion av provledaren som tar ungefär 5 minuter. Det är viktigt att du har med dig legitimation då du ska skriva högskoleprovet, eftersom den kontrolleras både i början på provdagen och efter varje provpass. Provdagen är ungefär 8 timmar och 30 minuter, varje provpass är 55 minuter långt (plus introduktion och legitimationskontroll) och effektiv provtid är 4 timmar och 35 minuter. Provdagens schema med tider finner du nedan.

NärVad
08.10 – 08.30Legitimationskontroll och placering
08.30 – 09.00Introduktion
09.00 – 09.55Provpass 1
10.05 – 10.25Rast
10.30 – 11.25Provpass 2
11.35 – 11.55Rast
12.00 – 12.55Provpass 3
13.05 – 13.55Lunch
14.00 – 14.55Provpass 4
15.05 – 15.25Rast
15.30 – 16.25Provpass 5
16.35 – 16.40Information till provdeltagare

Några dagar efter provdagen publiceras provfrågor och facit till högskoleprovet här på allarätt.nu.

Ungefär en månad efter provdagen är rättning och normering av ditt resultat klart och går att hämta på hogskoleprov.nu.

heartline

Svara rätt på Högskoleprovet

Lär dig hur du får större säkerhet att svara rätt på Högskoleprovet. Med ett större självförtroende inför provet blir du mindre stressad och ökar sannolikheten till ett bra resultat. Om du inte kan svaret direkt, eller vet hur du ska göra för att besvara frågan, gå vidare. Markera frågan och gå tillbaka efter att du har besvarat alla frågor du kan. Ibland är det enklare att utesluta fel svar för att därigenom svara rätt.

Var noggrann då du fyller i svarsblanketten. I synnerhet om du hoppat över frågor. Högskoleprovet rättas med dator. Om du exempelvis suddat slarvigt på svarsblanketten kan det resultera i att rättningen blir fel. Anteckna nyckelord och gör uppställningar i provhäftet. Observera att du inte får anteckna i svarshäftet.

Ditt första svar är vanligtvis rätt. Ändra inte ett svar om du inte är säker på att det är fel. Kom ihåg att det bara finns ett rätt svar. Om två alternativ är väldigt lika, välj det svar som är mest rätt. Svara på alla frågor, du får inte minuspoäng.

Svarsalternativ på Högskoleprovet är inte slumpmässiga, utan skiljer sig bland delproven och speciellt bland kvantitativa delproven. Då man går igenom högskoleproven sedan 2011 upptäcker man att vanligaste rätt svarsalternativ skiljer sig bland de kvantitativa proven. Om du måste gissa på ett svar, så utgå från följande:

Hela sammanställningen finner du i grafen på Om Högskoleprovet.

diamondline

Vilket delprov är svårast på Högskoleprovet?

Varje år förbereder sig tusentals personer som ska skriva Högskoleprovet på AllaRätt.nu. Enligt vår statistik så är delprovet LÄS det svåraste och delprovet KVA det lättaste. På LÄS är genomsnittet 59% och på KVA 74%.

Listan nedan visar andelen rätt svar per Högskoleprovens delprov. Väger vi samman denna landar vi på ett genomsnittsresultat på cirka 1,2 vilket är bättre än genomsnittet av alla som skriver Högskoleprovet. Användarna på AllaRätt.nu skriver alltså ett betydligt bättre resultat än genomsnittet på Högskoleprovet som är 0,9.

Självklart sparar vi inga personuppgifter, IP-adresser eller någon annan information som kan spåras till individer. Vi sparar enbart svarsfrekvens och svar per uppgift inom Interaktiva Övningsprov, vilket hjälper oss att utforma AllaRätt.nu på ett så bra sätt som möjligt.

heartline

Att hålla koll på tiden på Högskoleprovet

Håll koll på tiden på högskoleprovet och ta gärna med dig ett armbandsur. Fastnar du för länge på en fråga som du gått tillbaka till, gissa och gå vidare. Tiden per uppgift och delprov på Högskoleprovet är:

diamondline

Hantera stress och nerver på Högskoleprovet

Att vara stressad eller nervös på högskoleprovet är väldigt vanligt. Stress är kroppens sätt att förbereda oss inför en uppgift. Hjärnan säger till kroppen att öka blodflödet, vår puls och andning ökar och musklerna spänns. För en kortare period får kroppen mer energi, men det påverkar oss också negativt. Vi kan få svårare att sova, vi blir utmattade och kan få koncentrationssvårigheter. På det hela taget bör du undvika att blir stressad inför högskoleprovet och det finns tekniker för hur du kan hantera stress och nervositet.

Utvecklas av AllaRätt.nu
info@allaratt.nu